Vélemények

2019.11.20. 11:54

Molino

„.Ezek a cigány emberek, akikkel a képzés során találkoztam, jó úton járnak, jó felé haladnak. Jó érzés köztük lenni, őszinték, nyitottak, barátságosak. Az előadások érthetőek és érdekesek, felérnek egy jóféle apostolkodással. Remélem, hogy az év leteltével is kapcsolatban tudunk maradni, indíttatást és ötleteket adva egymásnak.”

Fáyné Bruszt Anna résztvevő, nem cigány asszony

„A képzésben az egyház átkaroló, gondoskodó szeretetét érzem. Nagyon fontos és mély dolgokról hallunk, úgy hogy egy átlagos cigány ember is megérti. Amikor minket cigány embereket felkér az egyház, hogy a pasztorációban legyünk munkatársak, akkor úgy érezzük, hogy mi is fontos építői vagyunk az Isten országának."

Csemer Csaba résztvevő

„Véleményem szerint, a testvérek számára nagy öröm, hogy e képzésen részt vehetnek…. Erős bennük a vágy, hogy tanuljanak, új ismereteket szerezzenek. A képzésen nem csak tanulnak, hanem közelebb kerülnek Istenhez és egymáshoz. A találkozás során közösséget láttam bennük, amelyben szép, értékes kapcsolatok vannak. Ebből következik, hogy ez a képzés nem csak egy program, hanem egyfajta lelkigyakorlat és közösségépítő alkalom is számukra.”

Gyöngyösi Gyula előadó

„A Boldog Ceferino Intézet roma lelkipásztori munkatárs képzésén nagy benyomást tett rám az, hogy a roma munkatársak, akik a pasztorációban évek óta elkötelezetten dolgoznak már, most néhány jól eltalált, egyszerű mondattal, gesztussal szinte gyorsítva vezetik be az Egyházba az újakat. Szinte sűrítve adják át tapasztalatukat, az egyházban még járatlan, de odavágyó újaknak. Ilyenkor az az érzés támad bennem, hogy megérte az éveken át tartó küszködés. A közmunkaprogramban az lepett meg a legjobban, hogy felszólítás nélkül legtöbbször ők maguk hozzák szóba az szentségek iránti igényüket. Egyik fizetés alkalmával karácsony előtt egy kis szentképet és egyszerű ajándékot (két decis üveg lekvárt) nyújtottunk át a munka végeztével, és egymás után oldalogtak oda hozzám, hogy gyónni szeretnének. Volt, aki 20 éve nem gyónt, vagy még soha nem gyónt. Másik alkalommal anélkül, hogy én hoztam volna szóba, keresztelésre, házasságrendezésre jelentkeztek. Ha mi csináljuk, akkor ez több, mint puszta munka.”

Dúl Géza atya előadó, Váci egyházmegye

 

×

...