Közfoglalkoztatás a Boldog Ceferino Intézetnél

Roma Közösségek Fejlesztése Értékek Mentén


A Belügyminisztérium segítségével indul el az első országos közfoglalkoztatási programunk 2015 szeptemberében. Fontos számunkra, hogy a képzések szervezése és lebonyolítása mellett, közfoglalkoztatási program keretein belül nyújtsunk munka - és ezzel együtt - kereseti lehetőség az ország különböző cigánypasztorációs területein és egyházközségekben. Jelenleg 75 településen van jelen intézményünk, ahol közel 40 000 hátrányos helyzetű személlyel kerülünk kapcsolatba partnereinken keresztül, legyen szó felnőttekről vagy gyermekekről.


Intézményünk felnőtt testvéreinket munkalehetőséggel támogatja, akik 16 különböző és sokszínű munkakör közül választhatnak, ezzel támogatva a településeik fejlődését és a szociális feltételek javulását. Tevékenységi körünk ezen kívül is rendkívül szerteágazó: délutáni tanulás, korrepetálás, családi napközi, tanoda, biztos kezdet gyermekház, baba-mama klub, focicsapatok, tánccsoportok, mosási, mosakodási lehetőség, jogi és szociális tanácsadás, bibliaórák, cigánypasztorációs szentmisék, lelki mozgalmak találkozói, pályaválasztási és életvezetése tanácsadás, nyári táborok stb. Ezek a közösségi házak a legjelentősebb központjai Magyarországon a romák felzárkózásának. Azonban hatalmas problémát jelent ezen házak működésének finanszírozása, mert sok olyan tevékenységet végeznek, melyre egyáltalán nincs vagy csak időszakosan van állami támogatás. Célunk, hogy hosszú távú megoldást nyújtsunk ezen házak finanszírozására, elsősorban állami pályázatokból. A közfoglalkoztatás ezen településeken nagyon nagy segítséget jelent az ott dolgozó cigány és nem cigány munkatársak számára, mivel nem csak képzésben vehetnek részt, de a közfoglalkoztatás keretén belüli jövedelemre is szert tesznek.


kozfgc

 

A közfoglalkoztatási programjainkon keresztül nagyon sok család közel került a katolikus egyházhoz, elindult a komolyabb hitélet útján, együtt, közösségben. Hiszünk abban, hogy az oktatás és a hit mellett a munkalehetőségek biztosításán keresztül támogathatjuk az egyének boldogulását. Hitünk szerint nem úgy segítünk jól, ha kívülről megmondjuk mi a jó vagy sem. Együtt megyünk, kísérjük, segítjük egymást, hogy az egyénben ébredjen vágy a fejlődés akarás és a saját helyzetén javítani akarás tettrekészségében. Ez a jelenlét az, ami valóban változást tud hozni.

 

Tájékoztatók:

 

Forrás: BCI

×

...