Jövőformáló közösségeink

CP 2020 könyvbemutató„A személyes jelenlét a záloga a cigánypasztoráció jövőjének” – mondta Bárándiné Jánossy Enikő a Katolikus cigánypasztoráció jövőformáló közösségei című kerekasztal beszélgetésen március 8-án.

Az eseményen bemutattuk a „Ti az Egyház szívében vagytok!” című kötetet, amely a magyarországi katolikus kötődésű cigánypasztorációs helyszínek tevékenységeit és terveit ismerteti. A kiadvány körképet nyújt azokról a közösségekről és intézményekről, amelyek már nagyobb múltra tekintenek vissza, illetve jelentős hatással vannak a településük életére, így valóban jövőformáló közösségeknek tekinthetjük őket. Mintegy 90 település jelenik meg a kiadványban.

Székely János püspök atya, a Boldog Ceferino Intézet igazgatója, statisztikai adatok összevetése alapján vázolta, hogy mennyire nagy szükség van hazánkban arra, hogy az egyház az evangélium örömét vigye a mélyszegénységben élő emberek közé. A születéstől egészen az idős korig jelen vannak az egyházi kötődésű intézmények, szervezetek és közösségek a cigánypasztorációban. Ez a könyv bemutatja a katolikus közösségek hálózatát, és egyben bátorítás is szeretne lenni azok számára, akik csatlakozni szeretnének a pasztorációhoz.

A beszélgetésen Tóth István moderátor kérdezte Kocsis Fülöp érsek-metropolitát, Kovács Róbert atyát, Szász Csilla Rita nővért és Jánossy Enikőt. Igyekeztek feltárni, hogy napjainkban milyen módon és milyen eszközökkel tudnak ezeken a helyszíneken segíteni egy-egy rászoruló családot. Majd az evangelizáció eszközeiről, az okkultizmus okozta kihívásokról, és az okozott sebek gyógyításáról is szó esett.

„Velük és értük lenni, a bennünk élő Krisztussal menni hozzájuk” – válaszolta Rita nővér a jövőt firtató kérdésre. „Legyen egy biztos pont, ahová tartozhatnak, legyünk biztos pontok, akikben bízhatnak” – egészítette ki Róbert atya válaszában a korábban elhangzottakat. S mindez az élő istenkapcsolatból táplálkozik, arra épül minden más praktika és szolgálat, emlékeztetette a hallgatókat Fülöp atya.

A teljes kerekasztal beszélgetés a BCI csatornáján itt hallgatható meg.

A kötet a Boldog Ceferino Intézetnél érhető el, érdeklődni a következő címen lehet: bangimagyar.anna@boldogceferinointezet.hu

BCI

×

...