Gyógyulás a közösségben

2019.11.21. 16:31

Szombathely_18.12._1A Cigánypasztoráció a Kárpát-medencében projekt keretén belül 2018. december 5-6. között együttműködési tréninget tartottunk Szombathelyen. A tréning központi témája a gyógyulás volt, különösen a be- és elfogadó közösség gyógyító erejét vizsgáltuk.

A találkozó indító gondolatait Orsos Zoltán, egyházmegyei romapasztorációs referens adta. Ő személyesen nem tudott jelen lenni, ezért videóüzenetben osztotta meg saját tapasztalatait arról, hogy milyen szerepe volt az egyháznak hivatásában: az elfogadás bizalmat szül, s innen születik a gyógyulás, majd mások szolgálata. A cigánypasztoráció új útjaként az irgalom előtérbe helyezését nevezte meg.
Következő előadónk, Szalai Zsolt diakónus bemutatta a pannonhalmi Szent Márton Asztala szolgálat lelkiségét, hétköznapjait, a település szociális szolgáltatásai közt kialakult helyét. Kitért arra, hogy hogyan gazdagodnak a szolgálattevők a szegények által, valamint az aktív és figyelmes jelenlét szükségességére is. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy kilépjünk a falak – a konkrét és egyben saját lelkünk falai – közül is, engedjük, hogy magunk is befogadottakká legyünk.
A délután Berecz Dénes szociális munkás előadásával folytatódott, aki a Budapest IX. kerületének, a Ferencvárosnak családmentori szolgálatát mutatta be. Az önkormányzat igen aktívan támogatja a városrehabilitáció kezdete után indult programot, amely ötvözi a romapasztorációt a mentori rendszerrel. Alapja a rászorulókkal kialakított valós kapcsolat, az ő aktív részvételük a változás létrejöttében, a személyre szabott segítés, akár a tanulás, képzések vagy a munka világában való elhelyezkedésről van szó.
Az egyházi és önkormányzati példák után Bíró Csaba előadására került sor. Saját példája mutatja, hogy a fiatal kor kiégés után Isten hogyan tudja megváltoztatni követőinek életét, hogyan sarkallja közösségi szolgálatra. Nagy szerepe volt az előadó életében többek között a Szeretet Misszionáriusainak budapesti közösségének, Böjte Csaba testvér csobánkai házának. S most helyi egyházközségében, zarándokok és lelkigyakorlatozók, hátrányos helyzetű fiatal szülők támogatásával szolgálja tágabb közösségét.
A tréning második napja Székely János püspök atya előadásával kezdődött. A nap a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központjában folytatódott. A nappali ellátóban dolgozókat munkavégzés közben látogathattuk meg, megismerve az a komplex rendszert, amelyben a Karitász néhány vállalattal együttműködve, segítő szociális szakemberek bevonásával munkalehetőséget biztosít megváltozott munkaképességű, pszichiátriai és szenvedélybetegek számára. Tuczainé Régvári Marietta az egész egyházmegyére kiterjedő intézményi hálózatot mutatta be, a kezdetektől a napjainkban alakuló együttműködésig a Győri Egyházmegyével. Kollégái pedig a műhelyekben folyó munkába engedtek bepillantást. Látogatásunkat a Karitász gyógynövény üzletének és kávézójának meglátogatásával zártuk, ahol olyan termékeket árulnak, amelyeket a fent említett intézményekben állítanak elő, illetve osztrák partnerekkel karöltve támogatnak afrikai országokban dolgozó helyi közösségeket.
Ebéd után hallgattuk meg Pocsai Bettinát, aki fiatal egyetemistaként beszélt arról, hogyan erősödött meg benne cigány identitása, milyen gazdagságot jelent a magyar és a cigány kultúra ismerete. Családi hátterén kívül különösen sokat köszönhet a ferences és szalézi közösségeknek is. Önkéntes munkája kapcsán bemutta a UCCU Alapítvány tevékenységét is
. A rendezvényen részt vettek a Szombathelyi Karitász munkatársai, a Máltai Szeretetszolgálat, a szalézi, domonkos és Cursillo lelkiség képviselői, valamint a munkácsi együttműködő partnereink képviselői. A személyre szabott figyelem és segítés terén igen sok inspirációt kaptak a megjelentek, illetve az egymást kiegészítő intézmények közti együttműködés és a kihívásokra adott naprakész válaszok szép példáit láthatták.

Forrás: BCI

×

...