Támpontok segítőknek

2019.11.20. 13:34

Hmvh_18.10.A Cigánypasztoráció a Kárpát-medencében projekt hódmezővásárhelyi helyszínén 2018. október 19-én műhelymunkát tartottunk, ahol a segítési lehetőségeket kerestük a párkapcsolati bántalmazással összefüggésben.

A lelki gondozást végzők nagyon gyakran találkoznak olyan válsághelyzetekkel, amelyeket nem lehet csak pasztorális eszközökkel megoldani. Ezért fontosnak tartjuk, hogy az egyházi szakemberek és munkatársaik is megtanulják felismerni a bántalmazás okozta tüneteket, és szükség esetén szakemberek bevonásával segítsék a továbbiakban a gondozottakat.
Kovács Piroska pszichológus előadásában a fogalom értelmezése után bemutatta a párkapcsolati bántalmazás megjelenési formáit, és az ezekkel összefüggésben a kialakuló traumák természetéről is beszélt. A lehetséges kezelések közé tartozik az egyéni terápiák mellett a családterápia és a mediáció is. A családokkal való foglalkozás során különösen fontos tudtunk, hogy a szülőktől kapott mintákat a gyerekek hogyan vihetik tovább. Ezért a gyerekvédelmi jelzőrendszer ismerete elengedhetlen.
A csoportmunka során a résztvevők saját észlelési reakcióikat vizsgálták, módokat kerestek a visszajelzésre az érintettek, a munkatársak és a hatóság fele is. A jelek és a lehetséges kezelési módok részletezésekor felmerül a segítő felelőssége és a mérlegelés dilemmája. Fontos, hogy a segítőket egy támogató csapat vegye körül, és lehetősége legyen szupervízióra is, hogy munkáját kiegyensúlyozottan tudja végezni.
A résztvevők saját pasztorális tapasztalataikkal egészítették ki a szakmai szempontokat, kiemelve, hogy egy el- és befogadó közösség ereje és az egyház imádságos háttere nagy mértékben hozzájárul a gyógyuláshoz.

Forrás: BCI

×

...