„Isten dolgozik és cselekszik” - Tapasztalatcsere a Kárpát-medencében - Tanulmányút Erdélyben

2024.05.28. 12:55

erddErdélyi tanulmányutat szervezett a Boldog Ceferino Intézet a Cigánypasztorációs tapasztalatcsere a Kárpát-medencében elnevezésű eseménysorozatának együttműködő partnerei számára 2024. május 8-10 között. A Miskolci és a Nyíregyházi Egyházmegye, valamint az Egri Főegyházmegye képviselői látogattak el egy-egy kiemelkedő cigánypasztorációs helyszínre Maros, Kovászna és Hargita megyékben.

 

 

 

Énekszóval és közös szentmisével vártak bennünket a marosvásárhelyi Hidegvölgy kápolnájában a romatelep gyermekei. Palkó Ágoston atya vezetésével szépen fejlődnek a gyerekek hitben,közösségben, és a kulturális hagyományok ápolásában is. Guszti atya vallja: „Én nem viszek semmit és nem kérek semmit. Csak szeretettel lehet bármit elérni.”

Sepsiszentgyörgyön Péter Szabolcs, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa, közösségfejlesztő facilitátor kalauzolt bennünket az Őrkőn. Bármerre jártunk, érezhettük a bizalmat, amely a Caritas munkatársai és a helyi lakosok között kialakult. Így tudnak a családok előrejutásában, a gyermekek tanulmányaiban személyre szabottan segíteni, és az alulról építkező közösségeket egyházi, egyházi kötődésű és önkormányzati projektekkel segíteni. Bepillantást nyertünk az óvoda, a „fehér ház”, azaz a nappali foglalkoztató tevékenységeibe, és a negyed szociális lakás- és óvodafejlesztésre irányuló erőfeszítéseibe is.

Nagyszerű élmény volt a Néri Szent Fülöp Általános Iskola diákjaival együtt ünnepelni Urunk mennybemenetelének ünnepét a Mária Világ királynője templomban. A Szeretet Misszionáriusainak négyfős közössége szolgál Őrkőn, napi imájukban kérve áldást a közösségben végzett munkájukra: „Hadd hirdessünk Téged szavak nélkül, életünk példájával, annak megragadó erejével, amit Érted cselekszünk, szívünk Irántad érzett teljes szeretetének minden jelével”. Jelenlétüket templom építésével kezdték 30 évvel ezelőtt, mert vallják, hogy ez a forrás a legtöbb, amit adhatunk. Ezáltal tapasztalhatjuk meg, hogy „Isten dolgozik, és cselekszik közöttünk”.

Rövid látogatást tettünk Székelypetőfalván is, ahol a helyi kis iskolába járnak az apró település gyermekei az elemi első négy osztályába, ill. óvodába. A Gyulafehérvári Caritas itt is családsegítő programot vezet az önkormányzattal együttműködésben, ahogy Kovács Ottília közösségi facilitátortól megtudtuk.

Végezetül Csíkszentkirályon találkoztunk Kalányos Ottó atya önkéntes csapatával, akik az alcsíki cigánypasztorációért fogtak össze. A néhány éve alakult csoport számos programot szervez a roma gyermekek és családok számára. Ennek örömére a csíkkozmási fiatalok táncbemutatóval vártak bennünket.

Hosszú évek óta rendszeresen találkozunk határon túli egyházmegyék, és a Gyulafehérvári Caritas munkatársaival, számos szakmai tapasztalatcserére és közös lelkiségi programra került már sor. Most jólesően tapasztaltuk, hogy a gyermekek milyen örömmel és nyitottsággal fogadták kis csoportunkat, szívesen hallgatták a beszámolókat a határon túli kortársaik pályaválasztási lehetőségeiről, tanulmányairól, az egyházi közösségeink minitalálkozóiról. A segítő-támogató munkában résztvevő szakemberek, önkéntesek és egyháziak részéről pedig hiteles, tettrekész és önfeláldozó jelenlét tanúi lehettünk.

Isten áldása legyen rajtuk!

Az eseményről készült galéria ITT tekinthető meg.

 

Bángi-Magyar Anna, BCI

Oroszné Obbágy Rita, Miskolci Egyházmegye

Fotók: BCI és Miskolci Egyházmegye

×

...