Cigánypasztorációs lelki nap Ercsiben, 2024

2024.05.28. 11:49

ercsi25Cigánypasztorációs lelki napra gyűltünk össze az ercsi Nagyboldogasszony plébánián május 25-én. Az esemény lelki vezetője Székely János püspök atya volt, házigazdája pedig Szeleczky Csaba plébános atya, a Székesfehérvári Egyházmegye cigánypasztorációs referense.

 

 

 

 

A találkozóra a Pécsi, Váci, Székesfehérvári, Szombathelyi, Veszprémi és az Esztergom-Budapesti egyházmegyékből mintegy 160 zarándok érkezett, köztük sok gyermek és fiatal a Ceferino Ház közösségeiből. Mihály Gusztáv vezetésével dicsőítő énekszóval töltötték meg a Jegyesek kegytemplomát a zarándokok.

Az esemény mottóját a hétvégén zajló gyermekek első világnapjához is kapcsolódva választottuk: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké Istenországa!” (Mk 10.14) Ennek kapcsán Székely János püspök atya tanításában hangsúlyozta a család minden generációjának felelősségét az élő hit átadásában, a cselekvő szeretet példamutató gyakorlásában, a türelmes egymásra figyelésben. Személyes és családi példákkal érzékeltette, hogy minden életkor Isten ajándéka, és mind a fiatalok, mind az idősek az élet teljességét Isten békéjében és az imádságban találják meg.

A gyermekek és családok közt végzett munkájáról, és az abból fakadó örömökről tett tanúságot Lúcia nővér, a Szegénygondozó Ferences Nővérek szécsényi közösségének tagja. Lúcia nővér Rimócról származik, ahol jelenleg is van lehetősége jelenlétével támogatni a közösséget.

A szentmisét Mihály Péter karnagy nagyszerű orgonajátéka kísérte, zárásként közösen imádkoztuk a pápai, a magyar és a cigány himnuszt is. A közös ebéd, és az öröm útja elimádkozása után a találkozások és a lelki feltöltődés bőséges ajándékaival indultak haza a csoportok.

Néri Szent Fülöp kapcsolódó gondolatával és hálával emlékezünk a találkozóra: „Van valami bőkezűség a teremtésben, ami megmutatja a Teremtő jóságát: a nap ránk árasztja fényét; a tűz szétosztja melegét; a fa kinyújtja karjait, melyek az ágai, és felénk nyújtja gyümölcseit; a víz, a levegő,és az egész természet kifejezi Teremtője bőkezűségét.”

Az eseményről készült galéria ITT érhető el.

Bángi-Magyar Anna (BCI)

×

...