Roma Bátorság Világnapja 2024

2024.05.16. 09:44

rbvKedves Testvérek! A mai napon ünnepeljük a Roma Bátorság Világnapját. Ezen alkalomból fogadjátok szeretettel Horváth Zsolt, római katolikus hittantanár gondolatait.

 

 

 

 

 

 

371 csillag

„Legyünk bátrak változtatni, szembenézni a nehézségeinkkel, a gyermekeinkben megváltoztatni a rosszat, helyette jó utat mutatni számukra. ” Fogadják szeretettel Horváth Zsolt katolikus hitoktató gondolatait a Roma Bátorság és Ifjúság Napján.

A lázadás

A náci birodalom faji alapon ellenségnek kiáltotta ki a szellemileg és testileg sérülteket, a politikailag másképpen gondolkodókat, valamint a zsidó és a cigány népet. A megaláztatás különböző formáit kellett elviselni a valójában ártatlan embereknek, amelyek az agyondolgoztatás, éheztetés, orvosi kísérletekben való részvétel, valamint a megsemmisítés mindennapos formái voltak. Tömegmészárlások és a gázkamra pokla várt milliókra – csak azért, mert zsidónak vagy romának születtek.

A Zigeunerlager cigány lakói megneszelték, hogy a tábori hatóságok május 16-án a kivégzésüket tervezik. Ők azonban fellázadtak ahelyett, hogy szó nélkül a gázkamrákba vezessék őket. A férfiak, nők, gyermekek ormótlan fegyvereket készítettek, melyek ugyan nem vehették fel a versenyt az SS-katonák felszerelésével, de a saját védelmükre megfelelőnek találták. A cigány férfiak és fiatalok vascsövekkel, deszkákkal, szögesdróttal szerelkeztek fel a támadás visszaverésére. Amikor kora reggel megérkeztek a katonák, hogy a halálba vezessék őket, meglepetészszerűen érte őket az ellenállás, és parancs híján nem tudták mit tegyenek. Mivel megérkezett az újabb transzport, a táborparancsnok lefújta a támadást, a vonatokhoz vezényelte a katonákat. Néhány nap múlva kiválogatták a még életerősnek mutatkozó cigány foglyokat és átszállították őket más koncentrációs lágerekbe. De közben is érkeztek újabb szállítmányok. És születtek gyermekek is Auschwitz poklában, 371-en, akik nem kaptak esélyt az életre és ártatlan halált kellett halniuk.

Kedves testvéreim!

Látjátok, hogy milyen szomorú a történelmünk, de egyben, milyen büszkék is lehetünk azokra a cigány testvéreinkre, akik életüket kockáztatva küzdöttek családjaikért és barátaikért.

Vagyunk mi is ilyen bátrak? Képesek vagyunk arra, hogy újra összetartsunk és kiálljunk magunkért és egymásért, hogy Isten törvényei szerint élhessük? Be tudjuk bizonyitani, hogy Isten nekünk is szánt feladatot, mivel mi is itt vagyunk és élünk! Az Isten minket is megáldott különböző képességekkel: tudással, tehetséggel, szeretettel, összetartással.

Szomorúan tapasztalom pedagógusként, tanításom során, hogy nagyon rossz irányzatot követnek egyes roma családok és fiataljaink. A drog, alkohol, hitetlenség, egymás iránti tiszteletlenség, céltalanság, nemtörődömség egyre nagyobb teret kap a mindennapi életükben. Feladatomnak tekintem a helyes világszemléletre való nevelést, a jó útra térítést, de a szülök segítsége nélkül szinte lehetetlen. Legyünk bátrak változtatni, szembenézni a nehézségeinkkel, a gyermekeinkben megváltoztatni a rosszat, helyette jó utat mutatni számukra. Járjuk végig a tanulás, a szorgalom, a tudás útját, mert csak így tudunk a társadalom hasznos tagjaivá válni. Tegyünk Isten számára kedves dolgokat, hiszen az ő pártfogása mentett meg minket, és ma is Ő az. aki gondot visel ránk.


 

rn2

 

rvn3

 

rbv

×

...