"Mester, jó nekünk itt lenni" - Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat 2023

2023.08.07. 11:42

péli192023 augusztus 4. és 6. között került megrenderésre az V. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat, aminek Péliföldszentkereszten a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház adott otthont.

 

 

 

 

 

Az Urunk színeváltozása ünneppel esett egybe a lelkigyakorlattal, ahol mintegy 70 fő vett részt. Jelenlétével megtisztelte a résztvevőket Orosz Atanáz és Szocska Ábel püspök atya is.

"Mester, jó nekünk itt lenni!" mottó jegyében a hegyeken történt Istennel való találkozásokat elevenítettük fel. Így saját életünkre tekinthettünk rá a  Hóreben, a Golgotán, a Kármel-hegyen és a Sionon elhangzottak fényében. Az elmélkedéseket Székely János püspök, Lakatos Péter országos cigánypasztorációs referens, Balogh Győző atya, a Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációs referense tartotta, valamint Atanáz püspök atya szentbeszéd keretében tanított. A Boldogságok hegyéről Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök atya beszélt, aki a szalézi lelkiség egyes pontjait is bemutatta a boldogságmondásokkal páhuzamosan.

Mély és szívhezszóló keresztúti elmélkedést vezetett Michels Antal atya, szombat délután pedig a Tábor-hegyre  készülve a nemrégiben elkészült Via Lucis állomásait is bejártuk a lelkigyakorlatos központ területén.

A kiscsoportos beszélgetések során őszinte megosztásokra került sor, és lehetőség volt újra az ország mintegy 20 településéről (jelen esetben 8 egyházmegyéjéből) érkező résztvevők közötti személyes ismeretségek, kapcsolatok erősítésére is.

A zenei szolgálatot az esztergomi Boldog Ceferino Alapítvány önkéntesei vállalták, de az edelényi, miskolci és napkori testvérek is csatlakoztak zenekarhoz.

Székely püspök záró prédikációjába elmondta, hogy a Tábor-hegyen feltöltődünk, és amikor "lemegyünk a hegyről" életünk megpróbáltatásaival meg tudunk küzdeni. Hisz az Úr útja is a Golgotához vezetett a későbbiekben.

A résztvevő testvérek visszajelzéseikben kifejezték, hogy elfogadás és testvéri egyetértés légkörében tudtak feltöltődni, mégélni a cigánypasztorációs közösség lelki egységét.

Az eseményről készült képgaléria ITT érhető el.

 

Az eseményt a Boldog Ceferino Intézet valósította meg és Magyarország Kormánya EKCP-KP-1-2023/2-000274 pályázatának keretében.

pl


 


×

...