Nyelv, ami összetart - Kántorjánosi

2023.10.23. 12:27

kt102023. október 20. és 21. között Kántorjánosiba látogattunk el, ahol a fiataloknak szerveztünk programot Lakatos Péter vezetésével.

 

 

 

 

 

 

A Nyelv, ami összetart elnevezésű pályázatunkban a roma nemzetiségi hagyományok továbbélését segítő programokat szerveztünk Kántorjánosi, Hodász és Nyírkáta településeken élő  fiatalok számára. Mindhárom közösségben élők beszélik a cerhari dialektust. A mindennapok szókincse mellett az egyházi szertartások szókincsére fókuszáltak a  feladatok. Mivel három generáció is jelen volt, lehetőség nyílt a nyelvhasználat különbözőségeiről is beszélgetni a kántorjánosi Tudás Házában megrendezett találkozón 2023. október 20-21-én, ahol mintegy 30 fő vett részt. Dr. Lakatos Péter nyelvész vezette a foglalkozásokat, amelyek során a nyelvhasználatban a mindennapokban használt romani és magyar nyelv kölcsönhatásairól, kölcsönszavakról, egyházi énekekről és imádságokról volt szó. A napot közös imádság zárta. Másnap a fiatalok három csoportban dolgozták fel a liturgikus nyelv és a Biblia szókincsét, majd néhány közismert dalon keresztül a hétköznapi szókészlettel is foglalkoztak, és ezekhez kapcsolódó fordítási gyakorlatokat végeztek. Ebéd előtt a helytörténeti gyűjteményt tekintették meg, majd a projekt keretében elkészülő kétnyelvű imafüzet nyelvi anyagát ismerték meg. A napot a három közösség zenei bemutatója zárta.

Az eseményről készült galériát ITT éritek el.

Az esemény a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság ROMA-NEMZ-KUL-23-0458 pályázat keretein belül valósult meg..

ll lll

×

...