Cigánypasztorációs tapasztalatcsere a Kárpát-medencében - Arló, Ózd

2023.03.09. 13:40

renovabis.arlo.25Rendezvénysorozatunk második alkalmával 2023.03.06. és 07. között Arlóra és Ózdra látogattunk el.

 

 

 

 

 

A gyülekező a Befogad-lak épületében volt, ahol egy rövid bemutatkozás és ismerkedés után Szász Rita nővér, az Elfogadlak Alapítvány vezetője mutatta be a Szent Ferenc Kisnővéreinek munkáját. A házban több helyiségben (foglalkozó kreatív-játszó terem, tornaterem és tanulószobák) folyik a munka a településről érkező gyerekekkel és családokkal. A szerzetesközösség nővérei minden délután itt segítik a gyerekeket, tinédzsereket és továbbtanulni, érettségizni vágyó felnőtteket. Érettségi felkészítést tartanak, fiatalokat mentorálnak és közösségi alkalmak szerveznek, szentségi felkészítést és nyílt evangelizációkat tartanak.

A jezsuita misszió arlói Jelenlét Pontjában folytattuk a beszélgetést, ahol közös ebédre is sor került. Sikerült megismerkednünk a munkatársakkal és családmentorokkal, akik különböző szociális problémákról osztották meg a gondolataikat. A vendégek hozzászólásainak köszönhetően több, a Felzárkózó Települések Programba tartozó település eltérő helyzetét, és a szükségre adott válaszokat, megoldási utakat ismerhettük meg. Szó volt többek között a családmentorálásról, étkeztetésről és képzésekről is. A Jelenlét Pont eseményeket is szervez, legutóbb farsangi bált tartottak a gyerekeknek és a baba-mama klub tagjainak. Állandó a szimfónia, a cigánytánc- és kultúra, illetve a kiskert programjuk.
Délután az ózdi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánián vettünk részt szentmisén a helyiekkel. Örömmel vettük, hogy vendégeink közül Kiss Márton és Balázs József atyák  is csatlakozhattak a misét tartó Mischinger Ferenc plébános atyához.

A szállás elfoglalása és a vacsora elfogyasztása után a Szalézi Don Bosco Iskola tevékenységeiről hallgathattuk meg a Kazincbarcikáról érkező szerzeteseket, Kirner Zoltán és Kővári László atyákat. A többcélú szakképző intézmény fő célja a hátrányos, nehézségekkel küzdő diákok felzárkózásának segítése. Identitásuk szerint a tanítás alapja a szeretet és a vallás.
Azt est további részében szabad beszélgetésre került sor, ahol jobban megismerhettük egymás személyét, munkásságát, tapasztalatait. Jó volt hallgatni a különböző sorsokat, mindenki nevében mondhatom, hogy jó tapasztalatokkal zárhattuk az estét.

Kedden a reggelit az ózdi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánián fogyasztottuk el, ahol szintén csodás történetekkel gazdagodhattunk az ott dolgozók és vendégeink beszámolóinak köszönhetően. Kiderült, hogy a teremben több munkatársunknak is volt már tapasztalása Isten közvetlen-közelségéről. Ezeket a történeteket egyszerre hátborzongató és csodálatos dolog volt hallgatni. Hihetetlen, mégis tudjuk, hogy Isten által küldött jelek folyamatosan ott vannak körülöttünk, csak van, hogy nem vesszük észre.

A napot a II. János Pál Katolikus Iskolában folytattuk, ahol Kocska Ágnes, intézményvezető mutatta körbe az iskolát. A iskola sokszínű oktatási-nevelési kínálatot nyújt. A gyerekeknek ez a második otthonuk. Bepillantást nyerhettünk egy hittanórára illetve egy másodikos matematika órára is, ahol közreműködhettünk egy feladatban a gyerekekkel, cserébe egy általuk készített rajzot kaptunk ajándékba. Az intézmény nagyon igényes, tiszta és rendezett volt. Ebéd után visszatértünk a Plébániára, ahol Berki Tamás és a Győztes Bárány Katolikus közösség fogadott minket. A helyszínen szintúgy gyerekeket fogadnak két csoportban. Közös ima, dicsőítés és hálaadás után a fiatalok elvonulhattak zenélni, táncolni, énekelni, vagy a nagyterembe elsajátíthatták a főzés mesterségét. Aznap cigánylecsót készítettek közösen az ott dolgozó asszonyokkal. Különösen fontos számukra a hitben való elmélyülés. Szerveznek utcai evangelizációt, ruha- és élelmiszerosztást. Hálásak lehetünk, hogy működnek ilyen közösségek, ahol a felnőttek mind-mind arra törekednek, hogy a közelben élő fiatalok és gyerekek ne érezzék hiányát semminek, és jó társaságban tartalmas és hasznos időt töltsenek el együtt.

Az eseményről készült képgaléria ITT található.

Az együttműködés kialakítása nagyon fontos, ezért kifejezetten hálásak vagyunk a Renovabisnak és annak, hogy a Kárpát-medence minden pontjáról érkeznek munkatársak, akik saját tapasztalataik megosztávásal hozzá tudnak járulni a közös érdekekhez. Köszönjük a részvételt a hodászi munkatársaknak, az Egri Főegyházmegye, a Homrogdi Görögkatolikus Iskola és Óvoda, a Don Bosco Társasága, a Felvidéki Református Cigánymisszió, a Barkai Egyházközség, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, a Bélfenyéri Kolping Egyesület, a Nyíregyházi Egyházmegye, a Hodászi Görögkatolikus cigány egyházközség, a Mezőszemerei Roma Karitász, a Miskolci Egyházmegye és a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi munkatársainak.

 

Forrás: BCI

×

...