Nyírvasvári - Egri Tibor

2023.02.28. 11:10

nyírvasvári 1Egy szabolcsi település közfoglalkoztatottjairól kérdeztük a nyírvasvári parókust.

 

 

 

 

Szeretettel üdvözöljük Egri Tibort, Tibi Atyát, nyírvasvári parókust, akinek hivatása a településen élő hátrányos helyzetű testvérek segítése. A Nyírvasvári Görögkatolikus parókia 2016 óta partnerünk országos közfoglalkoztatási programunkban. Jelenleg 4 munkatársunk dolgozik a településen.

Kérlek szépen mutasd be nekünk Nyírvasvárit, mit érdemes tudni a helyiségről annak, aki még nem járt nálatok?

Nyírvasvári település Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Nyírbátor városának közvetlen szomszédjában található. A település lakossága 2000 fő, melynek kb. 40 %-a cigány származású. Mind a három történelmi vallás saját templommal rendelkezik és van jelen közösségünkben. (görögkatolikus, római katolikus és református) Helyben élő lelkésze viszont csak a görögkatolikus egyháznak van. A település túlnyomórészt görögkatolikus vallású. Nyírvasvári büszke történelmére, különösen fontos kultusza van az 1848-as forradalom és szabadságharc hősének, Vasvári Pálnak, kinek édesapja a településen szolgált görögkatolikus lelkészként és fia, Pál is a településünkről vette fel a Vasvári nevet. Eredeti neve Fejér Pál volt.

Mikor csatlakoztatok a Boldog Ceferino Intézet országos közfoglalkoztatási programjához?

Püspök atya 2012-ben nevezett ki a Nyírvasvári Görögkatolikus Parókia parókusává, előtte 8 éven keresztül Hodászon voltam segédlelkész. Hodászról „tagintézményként” üzemeltettünk Nyírvasváriban is Házi Segítségnyújtó Szolgálatot. A Szolgálat megszűnése és kinevezésem után fontosnak tartottam, hogy „régi” dolgozóink továbbra is tudják folytatni a településen a cigányság körében megkezdett pasztorációs-segítő tevékenységüket. Így különösen örömmel töltött el a tudat, hogy a Boldog Ceferino Intézet égisze alatt erre is lehetőségünk nyílt.

Milyen más álláslehetőségek vannak a környéken? Hol tudnak elhelyezkedni a falu lakosai?

Helyi szinten nagyon nehéz az álláskeresők dolga. Nincsenek üzemeink, gyáraink, ahol az álláskeresők biztos megélhetést találnának. Helyben az idénymunkák, illetve a közfoglalkoztatás, régi nevén a közmunka program ad lehetőséget elhelyezkedni a munka világában. Nyírvasvári szerencsés fekvésének köszönhetően azonban, - Nyírbátor közelsége miatt -, rengetegen ingáznak és helyezkednek el a Nyírbátori munkahelyeken.

A közfoglalkoztatott programunkban elhelyezkedők milyen tevékenységet végeznek a településen? Hogyan tudnak hozzájárulni munkájukkal a település fejlődéshez?

Saját közfoglakoztatottjaink szerény létszámukra való tekintettel, nincsenek jelentős befolyással településünk életére. Feladatuk inkább egyfajta evangelizáció, saját környezetükben az Egyházhoz való tartozás megerősítése, új utak keresése. Természetesen fizikai aktivitásukkal hozzájárulnak templomunk, görögkatolikus temetőnk rendben tartásához, templomkertünk rendezetté tételéhez.

Képzéseink – gondolok itt a Hit Iskolája, lelkipásztori segítő képzésünkre - milyen módon tudnak segítséget adni a közösségnek?

Nyitottságra, szélesebb világlátásra nevelik Dolgozóinkat és egyházias létüket is megerősítik. Talán a munka világába való visszataláláshoz is jelentős segítséget nyújtanak.

Hogyan látjátok a Boldog Ceferino Intézet céljait? Van látható eredménye ezeknek a közfoglalkoztatási programunkon keresztül?

Tisztelendő a kezdeményezés. Nagyon hasznos, hogy Egyházunkhoz kapcsolódva, pasztorációs lehetőségeket is felmutatva adnak megélhetési lehetőséget Dolgozóinknak. Azt viszont tudatosítani kell- és ez nem csak a Ceferino Intézet feladata- hogy ez a program átmeneti, egyfajta ugródeszka, amely visszavezetheti Dolgozóinkat a munkaerőpiac világába.

Van imaalkalom, vagy egyéb lehetőség a lelki feltöltődésre az alkalmazottak számára? Jártok esetleg zarándoklatokra? Miként építitek a közfoglalkoztatottak közösségét?

A megszokott templomi szertartások mellett nagyon nagy ereje van a Ceferino által szervezett találkozóknak, és a helyi imaalkalmaknak is. Mégis, talán a legkedvesebb az augusztusi Máriapócs gyalogos zarándoklat, amikor együtt zarándoklunk el Istenszülő Szűz Máriánkhoz. A hodászi közösséggel meglévő szoros kapcsolat is lehetőséget ad közös feltöltődésre, lelki- testi értelemben is. Tervben van közös, cigány nyelvű Liturgia végzése, hasonló célból.

Milyen a kapcsolat a helyi egyházközséggel, egyházmegyével?

Hitüket gyakorló görögkatolikus dolgozóink leginkább a helyi görögkatolikus Egyházzal ápolnak élő kapcsolatot, segítenek az Egyház pasztorációs tevékenységében is a cigány közösségben.

A türelem gyakorlására, gondolom, van lehetőség nap, mint nap. Megosztanád, mi az a nehézség, ami megpróbálja a tűrőképességét?

A pontosság erényének gyakorlásában még vannak enyhe hiányosságaink. A templomos buzgóság is lehetne élőbb. Amúgy a Jóisten végtelen türelemmel áldott meg, így nem okoz nagy problémát ezen esetek kezelése.

Van olyan élményed, amire a nehézségek közepette visszaemlékszel és erővel, bizakodással, megnyugvással tölt el?

A máriapócsi zokszó-nélküli gyalogos zarándoklatok, ahol testületileg veszünk részt, mindig nagy erővel töltenek el. Papként pedig különösen nagy élmény, hogy Dolgozóink segítségével nyíltak meg olyan ajtók, amelyek a Szentséghez vezettek vissza Egyháztól, vallástól eltávolodott embereket!

Van olyan számodra kedves ima, ének, gondolat, amit zárásként szívesen megosztanál velünk?

Egy dal, ami szinte közösségünk himnuszává vált az évek alatt:

Ne félj, mert megváltottalak,
Neveden szólítottalak,
Karjaimba zártalak,
Örökre enyém vagy!

Viruló réteken át
Hűs forrás felé vezetlek,
Pásztorod vagyok,
Elveszni senkit sem hagyok
Karom feléd tárom, kiárad áldásom;
Nem rejtőzöm el,
Szívem a szívednek felel,
Amikor úgy érzed, nyomaszt az élet
.

Ne félj, mert megváltottalak,
Neveden szólítottalak,
Karjaimba zártalak,
Örökre enyém vagy!

Nem taszítalak el, amikor vétkezel,
Irgalmat lelsz a szívemben,
Örök feléd a hűségem,
Amerre jársz védlek, nyomodba lépek.
Nem rejtőzöm el, szeretetlángom átölel,
Ne félj, ha éjben jársz, hidd, hogy a fény vár rád!”

(Signum zenekar – Ne félj, mert megváltottalak)


nyír

 

Forrás: BCI

×

...