Bököny - Gyalogné Lovas Irén

2023.02.28. 10:28

bbA Nagykállói járásban elhelyezkedő község közfoglalkoztatotti koordinátorát kérdeztük.

 

 

 

 

 

 

 

Szeretettel üdvözöljük Gyalogné Lovas Irént, akit a Bökönyi Görögkatolikus Egyházközség
Szociális Szolgáltató Intézményről kérdeztünk. E közfoglalkoztató helyszínt már 2 és fél éve Irén vezet.

Kérlek szépen mutasd be nekünk Bökönyt, mit érdemes tudni a helyiségről annak, aki még nem járt nálatok?

A községünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli csücskében található a nagykállói járásban, közvetlenül Hajdú-Bihar megye szomszédságában, lélekszáma: 3150 fő. A nagy számban jelenlévő aluliskolázott, szakképzetlen, hátrányos helyzetű lakosok miatt halmozottan hátrányos helyzetű település. A rendszerváltás óta a lakosság száma folyamatosan csökken, egyre kevesebb gyermek születik. Az elöregedő település – intézményi ellátottságát és egyéb adottságait tekintve – egy élhető és fejlődő kistelepülés képét mutatja, miközben mindennapos problémaként éli meg a fiatalok helyben maradásáért folytatott küzdelmet. Az aktív munkavállalók annak reményében, hogy munkahelyet találjanak, elköltöznek vagy ingáznak a közelebbi nagy városokba: Debrecenbe, Nyíregyházára. Munkát az önkormányzat és intézményei biztosítanak - úgy 56-60 főnek. S néhányan mezőgazdasági és kereskedelmi vállalkozásba kezdtek.

Hogyan jött létre e foglalkoztatási helyszín?

Ahogy említettem községünkben nagy százalékban van jelen az idősebb, inaktív korosztály, ezért a görögkatolikus egyházközség vezetője, a parókus és az egyházképviselők úgy látták, hogy községben egyre több az időskorú személy, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és nem gondoskodnak róluk. Továbbá sokan vannak pszichiátriai betegek, fogyatékos személyek, valamint szenvedélybetegek, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek, valamint azok a személyek, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához. Ennek apropójából hozták létre, immár 10 éve működő Bökönyi Görögkatolikus Egyházközség Szociális Szolgáltató Intézményét.

Az intézményben és azon kívül milyen munkalehetőségek vannak? A településen élők milyen munkakörben tudnak elhelyezkedni?

A szolgálat alapellátást ellátó integrált intézmény, melynek fő profilja szenvedélybetegek nappali ellátása és a házi segítségnyújtás. A szenvedélybetegek nappali ellátásában 50 főnek segítünk, míg a házi segítségnyújtás által 180 személynek, személyi gondozás és szociális segítés keretében. 33-an vagyunk alkalmazottak, van köztünk: terápiás segítők, szociális gondozók, karbantartó, és a Boldog Ceferino Intézet által foglalkoztatott közfoglalkoztatási munkaviszonyban levő 3 szociális segítő és 1 parkkarbantartó, továbbá 2 fő irodai alkalmazott, a Nyíregyházi Egyházmegye által foglalkoztatott közfoglalkoztatási munkaviszonyban.
A Boldog Ceferino Intézet által a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott 3 fő szociális segítőre nagy szükség van, mert a házi segítségnyújtás keretében normatívát nem biztosítanak a bérük finanszírozására, ezért ez hatalmas anyagi segítség az intézmény számára, hogy a közfoglalkoztatási program keretében a bérüket kormányunk biztosítja.  Továbbá a parkkarbantartó munkájára is nagy szükség van, hiszen elég nagy a parókia és a templom parkja, kertje, valamint az intézmény udvara, amit egész évben szépen karban tart. Télen a hó eltakarítása, síkosság mentesítés, tavasszal- nyáron a virágok ültetése, öntözése, fák metszése, permetezése, sövények nyírása, fűkaszálása, gyommentesítése, parlagfű mentesítés, ősszel a lehulló falevelek összetakarítása a feladata.

Hogy látod a BCI kezdeményezését a településen?

Az egyház által közfoglalkoztatottak részére nagyon nagy segítséget jelent az, hogy az ott dolgozó cigány és nem cigány munkatársak képzést kapnak és a közfoglalkoztatás keretében a bérezésük is megoldódik, ezen keresztül nagyon sok cigány ember és család kerül közelebb a katolikus egyházhoz.

Van imaalkalom, vagy egyéb lehetőség a lelki feltöltődésre az alkalmazottak körében? Jártok esetleg zarándoklatokra?

A helyi görögkatolikus atya egyben az intézmény fenntartója is. Vele napi kapcsolatban vagyok én is, mint intézményvezető, és a munkatársak is.  Hetente-kéthetente hétfő reggel imával indul a munkanap, és egy kis elmélkedést tart atya, majd utána beszéljük meg a szakmai dolgokat, problémákat is. Az atya egy évben legalább egyszer tart a munkatársaknak lelki napot is. Minden évben kirándulást szervezünk a munkatársak részére, ami mindig nagyon jól sikerül, élményekkel tele térünk haza, és már akkor várjuk a következő alkalmat. A névnapokat is megünnepeljük, ezzel is szebbé, emlékezetesebbé tesszük a hétköznapokat. Az intézményünk több zarándoklatot is szervez Máriapócsra.

Milyen közösségi eseményen jöttök össze?

A Szent Márta imacsoportban hetente egyszer vallásos énekeket énekelnek és közben csigatésztát készítenek, kb 25-en közülünk. A tésztát eladásából kapott összeget pedig mindig nemes célra felajánlják. Például a templom kertjébe gyönyörű virágokat, örökzöldeket vettek, egy régi Szűz Mária képet restauráltattak, kirándulásokat szerveztek.

A közfoglalkoztatottak közül volt olyan az elmúlt években, aki tovább tudott lépni az elsődleges munkaerőpiacra?

Igen, hála a Jó Istennek volt már többször is. Ez őt és minket is elégedettséggel tölt el. Hiszen ez lenne a megnyugtató cél minden közfoglalkoztatott esetében.

Irén, te mint intézményvezető, mikor nehezebb helyzetekkel találkozol, fárasztóbb napok vannak, hogyan töltekezel?

Nap mint nap a fenntartónk ad biztatást, ha egy kicsit el vagyok fáradva, vagy csüggedve. Ő mindig feldobja a napomat. Hol egy idézettel, hol egy jó tanáccsal.

Van olyan számodra kedves ima, akár énekes formában, amivel zárásként szívesen búcsúznál?

Igen.  Amit esténként lefekvés előtt a napi imák után eléneklek, szívesen megosztom:

Csendes alkony száll a földre a címe.

 

Csendes alkony száll a földre,

Munka és gond megpihen,

Édes Jézus, hozzád jöttünk

Pihenni szent szíveden.

 

Örök lámpa őrzi csendben

Szeretetnek szent lakát,

Angyal ajkak zengik halkan,

Jézusom, jó éjszakát.

 

Édes Jézus áldj meg minket,

Védj meg, Isteni barát!

Engemet és enyéimet,

S adj nekünk jó éjszakát!

 

Édes Jézus, későre jár,

Búcsúznom kell Tőled már,

De még egyszer köszöntelek,

S kívánok jó éjszakát!

 

Hálásan köszönjük a beszélgetést.

 

Forrás:BCI

×

...