Cigánypasztorációs tapasztalatcsere a Kárpát-medencében - Hajdúdorog

2023.02.24. 14:12

renovabis.hajdudorog.62Rendezvénysorozatunk idei első találkozóján 2023.02.21.-én Hajdúdorogra látogattunk, ahol a beszélgetések során az egyházi közösségek támogató szerepét vizsgáltuk a roma családok, gyermekek életében.

A Zarándokházban kezdtük meg a napot, ahol Budai János diakónus atya és Dalanics Zoltán görögkatolikus parókus köszöntött minket, majd egy rövid ismerkedés után átmentünk a Balogh Sándor utcába, ahol meglátogattuk a közösségi házat. Itt János atya vezetésével indult beszélgetés a helyi cigányság helyzetéről, lehetőségeiről. A társaság sokszínűségének más-más szemszögből tudtuk megbeszélni a felmerülő problémákat, mindenki más pályán szerzett tapasztalatot tudott megosztani a csapattal.

Lehetőségünk volt két családhoz is ellátogatni. Beengedtek otthonukba és megosztották velünk személyes helyzetüket, tapasztalataikat. A Horváth családtól boldogan hallgattuk, hogy legidősebb lányoknak sikerült bekerülni a Debreceni Egyetemre, ezzel inspirálva kisebb testvéreit, akik szintén szeretnének tanulni. A másik családban a házigazda büszkén mutatta meg lovait, otthonát és mesélt nekünk kilátásaikról, helyzetükről. Ezek a saját kezükkel tették, bővítették otthonukat, amely így is komfort nélküli és szerény, de szerették volna minél család-barátabb környezetbe felnevelni gyermekeiket.
A házban folytattuk a beszélgetést, ahol Nuszer Krisztián, a Hajdúdorogi Főegyházmegye két, a Felzárkózó Települések Programban támogatott településen, Pocsaj és Hencida szakmai vezetője is röviden beszámolt tevékenységeikről.

Visszatértünk a parókiára, ahol Zoltán parókus röviden bemutatta a görögkatolikus székesegyházat.
Az ebédet a Szent Bazil Gimnázium étkezőjébe fogyasztottunk el, majd visszatérve a zarándokházba bemutatták munkásságukat az Erdélyből érkező kollégák. Sándor István a Gyulafehérvári Caritas munkatársa Székelyudvarhelyről érkezett, Czifra János pedig a Bélfenyéri Kolping Egyesület, és a Nagyváradi Egyházmegye cigánypasztorációjáról tevékenységeiről mesélt.
ezt a karcagi TIP tanoda képviselője, Sebőkné Nagy Veronika mutatta be a marista tanoda munkásságát, tapasztalatait. A tanoda hátrányos helyzetű, főként roma gyerekek támogatásával foglalkozik, adódóan nincs pénzük korrepetáláson vagy egyéb foglalkozásokon részt venni.A gyerekek önkéntes alapon járnak, bárkit szívesen fogadnak. A táborokon kívül baba-mama klubba vehetnek részt a rászorulókban, ezen felül pedig bármilyen segítséget is igénybe vehet a tanoda munkatársai. Jelen tanévben 31 diákot foglalkoztatnak.
Zárásként Dr. Szabó Henriettet, kulturális antropológus hallgattuk meg, aki a Debreceni Egyetem oktatója, fő területe a magyar-cigány együttélés kutatása. Bemutatta a roma szakkollégiumoknak kialakulását, működését. Szemléltette a roma fiatalok továbbtanulási tendenciáját és bemutatja az általuk készített dokumentum-film sorozatot, mely az ország különböző pontjairól emel ki egy-egy tanulságokkal és motivációval teli történetet továbbtanuló roma fiatalokról. Ezek a kisfilmek ittmegtekintetőek.

Hálásak vagyunk, hogy a Renovabis támogatásának köszönhetően lehetőségünk van ilyen találkozásokra, ahol a Kárpát-medence különböző pontjain jelen lévő cigánypasztorációs munkatársak osztják meg a tapasztalataikat egymással, így gyorsabban és könnyebben tudunk fejlődni és segítséget nyújtani.

Az esemény képgalériáját itt tudod megnézni.

Szívből köszönjük a részvételt a Gyulafehérvári Caritas, Hajdúdorogi Görögkatolikus Parókia, Bélfenyéri Kolping, Nyíregyházi Egyházmegye, Magyar Református Szeretetszolgálat, TIP Tanoda, Görögkatolikus Cigány Templomért Alapítvány, HajdúsámsonN Hajdúsámson- Hajléti Családház és Kőslétrléti Családház, Kőslétrléti debr , Szitakötő Tanoda Nyíracsád, Aranyhíd Tanoda Nyírmártonfalva képviselőinek.

Forrás: BCI

×

...