Cinka családja és közösségeink - Úton az online és az offline világ között

Punya_1Hogyan lehet a karantén ideje alatti kényszerű korlátozások közepette közösségeinket fejleszteni? Erről (is) szólt Punya – Egy falat kenyér digitális képregény alkalmazásáról szóló workshop szeptember 11-én.

A Cigánypasztoráció a Kárpát-medencében projekt fenntartási időszakához kapcsolódóan online térben tartottuk meg a workshopunkat, mivel a világjárvány miatt személyes találkozóra nem volt lehetőség. A téma a Punya – Egy falat kenyér digitális biblikus és roma tematikájú képregény közösségi alkalmazása volt, jelen esetben a családon keresztül vizsgálva.

Ebben a térben kapcsolódni tudtak határon túli partnereink is: jelen voltak a munkácsi és a gyulafehérvári társaink, de Bodrogszerdahelyről, Rimaszombatról és a Partiumból is csatlakoztak hozzánk. Köztük egy eformátus testvérünkkel közösségben Isten megtestesült Igéje állt a középpontban. Igazán egymásra figyelő, őszinte és mély alkalom volt ez a találkozás, köszönhetően a workshopot vezető, a „Punya-univerzumot” megálmodó szakembereknek.

Az oldalt Versegi M. Beáta, a Punya történet szerzője mutatta be, majd az első blokkban a képmeditációs lehetőségek kerültek a fókuszba. Célunk az online személytelen térben való személyes bevonódás, elköteleződés gyakorlása volt, amelyet célzott feladatokkal, majd grafikai játékok alkalmazásával értünk el.

Ötleteket és javaslatokat kaptak a résztvevők aktív megmozgatására Hoffmanné Toldi Ildikó drámapedagógus vezetésével. Ennek során kitért a feladatok fejlesztő hatására is, hogyan lehet az egyéni figyelmet és az együttérzést növelni a gyakorlatok által.

A gamifikációs eszközök személyiségfejlesztő lehetőségeiről pedig Dobovicsné Buzás Andrea tréner, gamifikációs szakember vezetésével és Leitner Veronika fejlesztő pedagógus, drámapedagógus segítségével folyt a beszélgetés.

A program során mind a 14 résztvevő megtapasztalta, hogy az online térbe vitt közösségépítő tematika kisebb csoportokban, valós találkozások alkalmával fejlesztő hatású tud lenni, és ennek különös értéke van a járványügyi korlátozások közepette. Mivel az oldalhoz kapcsolódó tematikus foglalkozások az általános emberi helyzetekből, érzésekből indulnak ki, kitűnő eszköz lehet a roma és nem roma származásúak közösségeinek fejlesztésében is.

Forrás: BCI

×

...