Csendes karácsony

2020.12.18. 09:54

Csendes karácsonyFogadjátok szeretettel Székely János püspök atya karácsonyi üzenetét!

Kedves Testvérek!

Az idei advent és karácsony csendesebb, mint az eddigiek. De talán nem is baj, ha idén nem szólnak harsány énekek a karácsonyi vásárokon a forralt bor mellett, talán nem baj, ha kevesebb az ünnepség. Isten szereti a csendet, az egyszerűséget. Szerette a betlehemi barlang szegénységét, a Szűzanya csendes szívét. Idén több figyelem juthat arra, hogy otthon gyerekek, szülők, nagyszülők körülüljék az adventi koszorú égő gyertyáit, énekeljenek, olvassanak az evangéliumból. Hogy megnyissák a családi otthon tetejét felfelé, az ég felé. Több figyelem juthat arra, hogy férj és feleség együtt sétáljanak, kéz a kézben. Hogy a család megbeszélje, mit szeretek benned a legjobban, mik az örömeim, mik a nehézségeim, vagy hogy elővegyenek egy vidám társasjátékot. Idő juthatna arra, hogy a szülők meséljenek a gyermekeiknek az udvarlásuk történetéről, az esküvőjükről, a gyermekeik születéséről. Meséljenek a nagyszülőkről, dédszülőkről. Hogy átadják a család kincseit a következő nemzedéknek.

Több figyelem juthat arra is, hogy ne feledkezzünk meg arról, aki egyedül van, és a szegényről, aki elveszítette a munkahelyét, az idősről, aki már a fűtést sem igen tudja kifizetni. Figyelem juthatna arra, hogy segítsük azokat, akik sokszor szinte emberfeletti erőfeszítéssel álltak helyt a betegek mellett, az orvosainkat, ápolóinkat, hogy köszönetet mondjunk nekik. De megköszönjük a tanárok, és mindazok helytállását, akikre sok többlet terhet rótt az utóbbi néhány hónap. Megköszönjük azok helytállását, akik nem feledkeztek meg a szegényekről, a rászorulókról, az idős testvéreinkről ezekben a nehezebb hónapokban sem.

Ezekkel a gondolatokkal kívánunk igazi, mély, bensőséges, áldásokban gazdag karácsonyt Cigány Testvéreinknek, Munkatársainknak és minden embertársunknak!

+ Székely János püspök

×

...