Székely János: A cigánypasztorációban dolgozók legfontosabb feladata apostollá válni

Augusztus 9–11. között rendezték meg az I. Országos Romapasztorációs Lelkigyakorlatot Szombathelyen.

A lelkigyakorlat fő előadói Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának tagja voltak.

A lelkigyakorlaton közel száz cigánypasztorációban szolgáló laikus és egyházi személy vett részt: papok, diakónusok, munkatársak, akik közül néhányan házastársukat és gyermekeiket is magukkal hozták. A Szombathelyi Egyházmegye és a Karitász munkatársai otthonossá tették a hétvégét a népes közönségnek.

Csoportkép

A nyitó szentmisében Székely János hangsúlyozta: „A cigánypasztorációban dolgozók legfontosabb feladata: apostollá válni.” A három nap elmélkedései, előadásai során Szent Pál apostol alakját a középpontba állítva ezt a témát bontották ki a szónokok: Kocsis Fülöp metropolita, Orsós Zoltán, Celldömölk-Alsóság plébánosa, Michels Antal, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Boldog Ceferino Roma Misszió Személyi Kvázi-Plébánia plébánosa, valamint Molnár-Gál Béla, az Egri Főegyházmegye állandó diakónusa, a kazincbarcikai Don Bosco-iskola igazgatója.

Kocsis Fülöp szerint a hiteles apostol kiindulópontja az alázat. Aki a hatalmat keresi, nem lehet igaz apostol. Molnár-Gál Béla kitartásra bátorította a résztvevőket saját életútjának állomásain keresztül megvilágítva azt, hogy Isten a nehéz helyzeteket arra használja fel, hogy küldetést adjon. A megbocsátás útjára terelhet minket Szent Pál megtérése, aki üldözte a keresztényeket. Tegyük fel magunknak a kérdést a számunkra nehéz emberekkel kapcsolatban: tudok-e úgy rátekinteni, hogy pont ő lehet az én apostolom, aki Krisztushoz vezet.

 

A lelkigyakorlatozók a keresztút és a rózsafüzér által, a gyónási lehetőséggel, a napi szentmiséken és kiscsoportos beszélgetéseken mélyítették tovább a kapott gondolatokat, majd a végső megosztó körben számos ajándékról számoltak be: „Rájöttem itt, hogy otthoni szolgálatomban ott vagyok, ahol lennem kell.” „Jó, hogy sokan vagyunk, jó, hogy Jézus velünk van. A közösségünkben is neki kell lennie a középpontban.”

A lelkigyakorlat szükségességét és sikerét támasztja alá, hogy a jelen lévő püspökök ott helyben egyeztették és kihirdették a II. Országos Romapasztorációs Lelkigyakorlat helyszínét és időpontját, mely 2020. augusztus 7–9. között lesz Máriapócson.

Szöveg és fotó: Bánlaki Zsanett/MKPK Caritas in Veritate Bizottság

Forrás: Magyar Kurír

×

...