Tematikus Nap 2018.03.03. Ózd

A Boldog Ceferino Intézet 2018 március 03.-án tartotta az EFOP-1.3.4-16-2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigánypasztorációs tematikus napját az Ózdi Római Katolikus Templomban, illetve a mellette található Karitász házban.

A meghívottak érkezése és a regisztráció után cigánypasztorációs misét tartott Mischinger 
Ferenc Ózdi plébános és Balázs József atya, az Egri Főegyházmegye cigánypasztorációs referense. A misén a Szendrőládi cigány dicsőítő zenekar játszott.

A szentmisét követően az Ózdi Karitász házba folytatódott az esemény. Először tanúságtételt hallottunk egy olyan cigány házaspártól, akik több mint tíz éve foglalkoznak cigány testvéreikkel. Az elmúlt évek hitbéli tapasztalatairól és a cigányság integrációjának lehetőségeiről beszéltek közösen. Tanúságtételüket követően beálltak ők is a zenekarba, mivel maguk is évtizedek óta tagjai a csapatnak és együtt kezdtek el dicsőíteni. Az autentikus cigány hangszereléssel (gitár, ceglédi kanna, kanál, harmonika) megszólaltatott dallamok és a vérpezsdítő ritmus, nagyon gyorsan jó hangulatot teremtett a házban. Sokan együtt énekelték az énekeket a Szendrőládi kis csapattal. A hangulatot csak fokozta, hogy a helyi cigány misszió gyümölcse ként létrejött, fiatalokból álló cigány néptánc csoport is bekapcsolódott a műsorba. Autentikus cigány táncukat látva a közönség soraiból is többen el kezdtek táncolni.

A zenés, táncos együttlétnek, a dalok hitet és keresztény értékeket közvetítő szövege mellett mélyen megragadta a részvevőket a két zenés-táncos blokk közötti újabb tanúságtétel. Az újabb zenés-táncos bemutatót követően Berki Tamás cigány származású cigánypasztorációs lelkipásztori munkatárs hirdette az igét és hívta meg a cigány testvéreket a plébánián elindult csoportokba.

A Szendrőládi dicsőítő zenekar, még akkor sem hagyta abba a zenélést, amikor a Karitász ház mások két termében megterített asztalokhoz invitáltuk a resztvevőket. Ezzel az eseménnyel zárult a cigánypasztorációs tematikus nap.

Forrás: BCI

×

...