Tematikus Nap 2019.03.30. Ózd

A Boldog Ceferino Intézet 2019.március 30.-án tartotta az EFOP-1.3.4-16-2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigánypasztorációs tematikus napját az Ózdi Kiserdőkalja téren.

Tánc

A program szombaton, délelőttől délutánig zajlott. A résztvevők nagy részét a telepen élő rászoruló, roma családok alkották. Meghívtunk több Borsod Megyei illet Egri Főegymázmegyei települések roma közösségei is, illetve a helyi plébánia más közösségei.
A meghívottak érkezése és a regisztráció után Berki Tamás köszöntötte a résztvevőket és ismertette nap menetét. A köszöntés mellet közös éneklésre buzdította Tamás a megjelenteket, amibe szívesen bekapcsolódott minden résztvevő.
Elsőként hagyományos cigány táncokat adtak elő a gyermekek, akik a helyi Győztes Bárány Közösség tagjaiból alakultak. A szerepléshez autentikus cigány ruhákba öltöztek. Ezek a színes népviseleti szoknyák még inkább megmutatták a cigány néptánc finom apró mozgásokkal teli formáját. Emellett egy közös színdarabbal készültek, amiben a húsvét igazi lényegét mutatták be. A színdarab végén közös éneklésre, táncra buzdították a résztvevőket, ezzel is közösséget kovácsolva.
Edédre közös bográcsban készült ebédet és egyéb finomságokkal vendégelték meg a Győztes Bárány közösség tagjai a résztvevőket.
Ebéd után közös dicsőítés, cigányzenék és táncok voltak, illetve egy külföldi csoport közösségalkotó táncát is megtekinthettük.
A bibliai tanításban egy indiai evangelizátor buzdította a romákat a Krisztus követésre.

Forrás: BCI

×

...