Tematikus Nap 2018.05.12. Ózd

A Boldog Ceferino Intézet 2018 május 12.-én tartotta az EFOP-1.3.4-16-2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigánypasztorációs tematikus napját az Ózdi Római Katolikus Templomban, illetve a mellette található Karitász házban és udvarán.

A meghívottak érkezése és a regisztráció után cigánypasztorációs misét tartott Mischinger Michels Antal atya az Esztergom-Budapest főegyházmegye cigánypasztorációs referense. A misén a Szendrőládi cigány dicsőítő zenekar játszott.

Előadás
A szentmisét követően az Ózdi Karitász házba és annak udvarán folytatódott az esemény. Hagyományos cigány ételt készítettek az udvaron, bográcsban ízektől gazdag vágott tésztából készített babgulyást.
Először tanúságtételt hallottunk egy olyan cigány házaspártól, akik több mint tíz éve foglalkoznak cigány testvéreikkel. Az elmúlt évek hitbéli tapasztalatairól és a cigányság integrációjának lehetőségeiről beszéltek közösen. Az autentikus cigány hangszereléssel (gitár, ceglédi kanna, kanál, harmonika) megszólaltatott dallamok és a vérpezsdítő ritmus, nagyon gyorsan jó hangulatot teremtett. Sokan együtt énekelték az énekeket a Szendrőládi kis csapattal. A hangulatot csak fokozta, hogy a helyi cigány misszió gyümölcse ként létrejött, fiatalokból álló cigány néptánc csoport is bekapcsolódott a műsorba. Autentikus cigány táncukat látva a közönség soraiból is többen el kezdtek táncolni. Ezt követően a gyermek csoport hagyományőrző ki-mit-tud soraiban mutatták meg csoportos és egyéni autentikus cigány tánctudásukat. Azoknak akik már a kultúrát nem hordozák,volt lehetőség megmutatni a cigány kultura szépségét. A tánc, zene, ízek és a közös együttlét szépségét sikerült a környéken élő cigány családoknak megmutatnunk.
A zenés, táncos együttlétnek, a dalok hitet és keresztény értékeket közvetítő szövege mellett mélyen megragadta a részvevőket a két zenés-táncos blokk közötti újabb tanúságtétel. Az újabb zenés-táncos bemutatót követően Berki Tamás cigány származású cigánypasztorációs lelkipásztori munkatárs hirdette az igét és hívta meg a cigány testvéreket a plébánián elindult csoportokba.

Forrás: BCI

×

...