Közfoglalkoztatás

KözfoglalkoztatásAz elmúlt év nyarán felvetődött, hogy a képzések szervezése és lebonyolítása mellett, közfoglalkoztatási program keretén belül nyújtsunk munka és kereseti lehetőséget a különböző cigánypasztorációs „központokban” korábban önkéntesen tevékenykedő és álláskereső testvéreinknek. Országosan jelenleg 62 olyan a katolikus egyház (plébánia, egyházmegye, szerzetesrend vagy egyház közeli alapítvány) által működtetett közösségi ház működik, melyekben cigánypasztoráció folyik. Ez a 62 intézmény közel 20 000 hátrányos helyzetű személyt, főként gyermeket segít. A tevékenységi körük nagyon szerteágazó: délutáni tanulás, korrepetálás, családi napközi, tanoda, biztos kezdet gyermekház, baba-mama klub, focicsapatok, tánccsoportok, mosási, mosakodási lehetőség, jogi és szociális tanácsadás, bibliaórák, cigánypasztorációs szentmisék, lelkiségi mozgalmak találkozói, pályaválasztási és életvezetési tanácsadás, nyári táborok stb. Ezek a közösségi házak az egyik legnagyobb, legjelentősebb hálózat Magyarországon a romák felzárkózásának segítésére. Óriási problémájuk a működésük finanszírozása, mert sok olyan tevékenységet is végeznek, amelyre vagy egyáltalán nincs, vagy csak szakaszosan van állami támogatás (mint pl. a tanodák esetében).
KözfoglalkoztatásEzeknek a közösségi házaknak nagyon nagy segítséget jelent az, hogy az ott dolgozó cigány és nem cigány munkatársak képzést kapnak és a közfoglalkoztatás keretében a bérezésük is megoldódik. A közfoglalkoztatáson keresztül nagyon sok cigány ember és család közel kerül a katolikus egyházhoz, elindul a komolyabb hitélet útján.
2015 szeptember 14-től 2016 február 29-ig terjedő időszakban összesen 86, jellemzően cigány származású személy, az ország 20 foglalkoztatási pontján végzett értékteremtő munkát a (cigánypasztoráció területén) különböző munkakörökben.
KözfoglalkoztatásA 2016 márciustól 2017 februárig terjedő foglalkoztatási ciklusra beadott kérelmünk szerint országosan 167 munkavállaló foglalkoztatását tűztük ki célul, az ország 27 településén. Programunk címe: Roma Közösségek Fejlesztése Értékek Mentén. A program egészéves költségvetése mindösszesen 205 745 513 Ft melyet a Magyar Állam a Belügyminisztériumon keresztül biztosít számunkra.
A megkezdett munkát a jövőben is folytatni szeretnénk, ezért tervezzük, hogy a következő évben is benyújtjuk kérelmünket az országos közfoglalkoztatási programunk támogatásának érdekébe, a Belügyminisztérium felé. 

Boldog Ceferino

CeferinoCeferino Giménez Malla, cigány nevén el Pelé 1861-ben született Spanyolországban. Szülei vándorcigányok voltak, ő maga nem tudott írni-olvasni. Sokszor ment koldulni is, és sokat éhezett. Miután apja elhagyta családjukat, Ceferino lett a családfő, ő nevelte fel a kisöccsét, el Menino-t is. Ceferinónak és feleségének, Teresanak nem születtek gyermekei, ezért örökbe fogadták a család egyik unokahúgát.Ceferino lókereskedőként dolgozott Barbastro városában. Naponta járt misére és a körmenetek alkalmával az egyik zászlót mindig ő vitte. Egyszer egy tüdővészes idős embert Ceferino támogatott haza, akiről kiderült, hogy a város előző polgármestere volt. A volt előljáró családjának segítségével az I. világháború után sikeres lóvásárt csinált a korábbi katonalovakból, így egyszerre gazdag ember lett. Sokat segített a cigány származásúaknak, amiért lassan vezérük, a „polgármesterük" lett.Az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban néhány hónap alatt a Barbastro-i Egyházmegye papjainak 87 százalékát megölték. (Egész Spanyolországban a polgárháború alatt 4184 papot és kispapot, 2365 szerzetest és 283 apácát öltek meg hitük, hivatásuk miatt.) A polgárháború első napjaiban Barbastróban egy fiatal papot elfogtak a vörös katonák. Ceferino meg akarta menteni az atya életét, amiért ő is börtönbe került. Két héttel később, 1936. augusztus 2-án éjszaka húsz társával együtt kihurcolták a temetőbe, ott lőtték őket agyon. Ceferino kezében a rózsafüzért tartva halt meg, miközben azt kiáltotta: „Éljen Krisztus király!" Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én, az első roma származású emberként, negyvenezer hívő jelenlétében avatta boldoggá.

Kapcsolat
Farkas Gábor
farkas.gabor[kukac]boldogceferinointezet.hu
0630 826 7084

Iroda: bci.keresztesilona[kukac]gmail.com
0630 198 9821

Boldog Ceferino Intézet - Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Cím: 2500 Esztergom, Simor János utca 128.
info[kukac]boldogceferinointezet.hu