Képzések

Nyáron lezajlottak a felvételi elbeszélgetések.  Ősszel ismét elindulnak cigánypasztorációs alapképzéseink, három helyszínen: Esztergomban, Kazincbarcikán és Máriapócson. Esztergomban és Kazincbarcikán még várunk jelentkezőket.

Képzések helyszíne és időpontja:
Máriapócson a Máriapócsi Lelkigyakorlatos és Zarándokházban (Kossuth tér 17.) az első képzési alkalom szeptember 1-3- ig volt, legközelebb október 27-29-én lesz.
Kazincbarcikán a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégiumban (Kazincbarcika, Május 1. út 11.) október 13-15-én lesz.
Esztergomban a Boldog Ceferino Intézetben (Simor János u. 128.)  október 27-29-én lesz.

További két helyszínen tervezzük a képzés elindítását: Máriabesnyőn és Hódmezővásárhelyen.
 A képzésről bővebb információt a Képzési tájékoztatóban olvashat. Jelentkezni a szokásos jelentkezési lapon lehet.

Kaposváron folytatódik a korábban elkezdett képzés, a következő alkalmak időpontja egyeztetés alatt áll.

2016-ban öt helyszínen zajlottak a képzések  az ország különböző pontjain. 2016 novemberében és decemberében vizsgáztak az első résztvevők. Közülük 85 fő vette át a tanúsítványát sikeres vizsgáról 2017. március 19-én Esztergomban a Bazilikában dr. Erdő Péter bíboros atyától. 

BCI

vonal

Lelkipásztori munkatárs – roma pasztorációs szakirány (Képzési tájékoztató)
Jelentkezési Lap
- Lelkipásztori kisegítő-roma pasztorációs szakirány

A Boldog Ceferino Intézet képzései
Lelkipásztori munkatárs – roma pasztorációs szakirány (Képzési tájékoztató)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2014. dec. 1-3-i ülésén megalapította a Boldog Ceferino Intézetet, melynek elsődleges feladata roma pasztorációs lelkipásztori munkatársak képzése. Az Intézet képzései 2015 őszétől fognak elindulni.

Azoknak a képzésben részesült személyeknek, akiket a Megyéspüspöke erre alkalmasnak tart, roma pasztorációs lelkipásztori munkatársi megbízatást adhat. Ezen személyek számára a Belügyminisztérium felkínálta a lehetőséget, hogy (amennyiben regisztrált álláskeresők), közmunkásként foglalkoztathatóak roma közösségszervezői és lelkipásztori munkatársi feladatok ellátására a Boldog Ceferino Intézeten keresztül.
A jelentkezési lapot a www.boldogceferinointezet.hu internetes oldalon keresztül lehet letölteni, és a Boldog Ceferino Intézet, 2500 Esztergom, Simor János u. 128 címre lehet elküldeni, a szükséges mellékletekkel együtt (keresztlevél, plébánosi ajánlás, végzettség másolata, motivációs levél). A képzések operatív szervezője Farkas Gábor (farkas.gabor[kukac]boldogceferinointezet.hu). Kérdéseikkel forduljanak bizalommal hozzá!

Székely János segédpüspök
a MKPK Roma Pasztorációs Bizottságának Elnöke

Boldog Ceferino

CeferinoCeferino Giménez Malla, cigány nevén el Pelé 1861-ben született Spanyolországban. Szülei vándorcigányok voltak, ő maga nem tudott írni-olvasni. Sokszor ment koldulni is, és sokat éhezett. Miután apja elhagyta családjukat, Ceferino lett a családfő, ő nevelte fel a kisöccsét, el Menino-t is. Ceferinónak és feleségének, Teresanak nem születtek gyermekei, ezért örökbe fogadták a család egyik unokahúgát.Ceferino lókereskedőként dolgozott Barbastro városában. Naponta járt misére és a körmenetek alkalmával az egyik zászlót mindig ő vitte. Egyszer egy tüdővészes idős embert Ceferino támogatott haza, akiről kiderült, hogy a város előző polgármestere volt. A volt előljáró családjának segítségével az I. világháború után sikeres lóvásárt csinált a korábbi katonalovakból, így egyszerre gazdag ember lett. Sokat segített a cigány származásúaknak, amiért lassan vezérük, a „polgármesterük" lett.Az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban néhány hónap alatt a Barbastro-i Egyházmegye papjainak 87 százalékát megölték. (Egész Spanyolországban a polgárháború alatt 4184 papot és kispapot, 2365 szerzetest és 283 apácát öltek meg hitük, hivatásuk miatt.) A polgárháború első napjaiban Barbastróban egy fiatal papot elfogtak a vörös katonák. Ceferino meg akarta menteni az atya életét, amiért ő is börtönbe került. Két héttel később, 1936. augusztus 2-án éjszaka húsz társával együtt kihurcolták a temetőbe, ott lőtték őket agyon. Ceferino kezében a rózsafüzért tartva halt meg, miközben azt kiáltotta: „Éljen Krisztus király!" Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én, az első roma származású emberként, negyvenezer hívő jelenlétében avatta boldoggá.

Kapcsolat
Farkas Gábor
farkas.gabor[kukac]boldogceferinointezet.hu
0630 826 7084

Iroda: bci.keresztesilona[kukac]gmail.com
0630 198 9821

Boldog Ceferino Intézet - Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Cím: 2500 Esztergom, Simor János utca 128.
info[kukac]boldogceferinointezet.hu